Supervisie MBSR certificeringstraining

Supervisie ondersteunt je hoe je met meer gemak en vertrouwen de groep kunt leiden.

Lees verder

Supervisie MBSR ervaren trainers

Supervisie is een veilige plek om thema’s en blinde vlekken die je als trainer tegen komt te onderzoeken.

Lees verder

Meditatiesupervisie

Meditatiesupervisie biedt je ondersteuning en verdieping van je beoefening.

Lees verder

Supervisie certificeringstraining MBSR

Supervisie tijdens begeleiding van je eerste training van de 8-weekse MBSR.

Je zet je eerste stappen in het geven van groepen en je vind het spannend. Je wilt het goed doen. Heel erg goed. Dit geeft je extra spanning. In de supervisie onderzoeken we samen hoe jij met meer gemak en vertrouwen voor de groep kunt zitten.

Supervisie in MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) is een vast onderdeel van je opleiding. Supervisie ondersteunt je om te blijven reflecteren op de trainingen die je geeft en jezelf als MBSR-trainer.

De supervisie richt zich op:

 • praktische zaken die je in het werken met de groep en het programma tegen komt, zoals het curriculum, begeleiden van de oefeningen, inquiry, PR.
 • Jouw persoonlijke proces, tijdens bijvoorbeeld interactie met deelnemers.  Je persoonlijke stijl als trainer.
 • Belichaming van MBSR en mindfulness en hoe je als trainer in contact blijft met jezelf en de groep.

Voorafgaand aan elke supervisie ontvang ik je reflectieverslagen van de afgelopen groepsbijeenkomsten plus specifieke vragen of thema’s waar je samen naar wilt kijken. Dit nodigt je uit om zelf helder te krijgen waar je in wilt leren en groeien. Dit helpt mij als supervisor om me op de supervisie voor te bereiden.

Als je supervisie rond je inquiry wilt, maak dan een paar opnames van een inquiry en schrijf een (deel van een) inquiry uit van maximaal anderhalf A-4tje. Op deze manier kunnen we meer in detail naar het inquiryproces kijken.

Aanmelden voor supervisie kan door te bellen 0592 24 36 48 of een mail te sturen naar info@johantinge.nl

Supervisie MBSR voor ervaren trainers

Je komt je persoonlijke thema’s tegen…

Iedere trainer ontdekt vroeg of laat dat het trainen van groepen een spiegel is voor persoonlijke issues. Je voelt misschien schroom om daar supervisie over te vragen. Begrijpelijk. Toch ontstaat juist als we op zo’n moment supervisie vragen begrip en heling. In de supervisie kijken we vanuit veiligheid, lichtheid, zelfcompassie en een houding van niet oordelen naar wat hier speelt. Ik ondersteun je hier graag in.

Na de opleiding is af en toe supervisie dus ook behulpzaam om je als trainer te blijven ontwikkelen en leren en zicht te houden op je blinde vlekken. Supervisie ondersteunt je om te blijven reflecteren op de trainingen die je geeft en jezelf als MBSR-trainer.

Aanmelden voor supervisie kan door een mail te sturen naar info@johantinge.nl

De supervisie kan alleen of in een groep. Je kunt live supervisie doen of via zoom/skype.

Meditatiesupervisie

je eigen meditatie als basis voor je trainerschap

Je doet de opleiding tot MBSR-trainer en voorwaarde voor deelname is dat je meditatiesupervisie doet.

Je leert in deze supervisie in een aantal sessies de belangrijkste aspecten van meditatie begrijpen, beoefenen en delen. Hierdoor kan je meditatie zich verdiepen.

De meditatiesupervisie is bedoeld als een extra ondersteuning van je meditatiebeoefening. De idee van meditatiesupervisie is niet dat we samen mediteren al kan een korte meditatie deel uitmaken van de sessie.
In meditatiesupervisie reflecteren we op je meditatiebeoefening. We spreken over de ervaringen, thema’s en vragen die je inbrengt vanuit je meditatiebeoefening. Misverstanden over mindfulnessmeditatie worden uit de weg geruimd.

Als voorbereiding op een meditatiesupervisie stuur je een korte reflectie op je meditatie van de laatste week/weken en een paar thema’s of vragen die je in de komende supervisie wilt verkennen.

Opleiding tot Trainer in MBSR

Wil je trainer in MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) worden kijk dan bij www.instituutvoormindfulness.nl

Voor een trainersopleiding in het buitenland:

In Duitstalige landen: Institut für Achtsamkeit: https://www.institut-fuer-achtsamkeit.de

Het Engelstalige zusterinstituut Institute for Mindfulness-Based Approaches (IMA) geeft opleidingen tot MBSR trainer in oa Frankrijk, Polen, Noorwegen, Japan, Turkije en een Engelstalige MBSR opleiding in Berlijn. https://www.institute-for-mindfulness.org/

Johan is bij alle hier genoemde instituten als opleider verbonden.

Over Johan

Ik ben een van de pioniers van de mindfulness (MBSR) in Nederland en houdt me sinds 1996 bezig met Mindfulness Based Stress Reduction.
Vanaf 1981 beoefen ik vipassanameditatie en ben lid van een collectief van retraitebegeleiders in vipassana-meditatie, www.vipassana.nu

Na mijn studie andragogie, registratie als GZ-psycholoog en een opleiding Gestalttherapie ben ik me vanaf 1996 gaan ontwikkelen in de MBSR als trainer, opleider en supervisor. Vanaf het moment dat ik in contact kwam met het werk van de grondlegger van MBSR, Jon Kabat-Zinn, vielen puzzelstukjes op hun plaats.

Ik wist meteen dat dit was waar ik eigenlijk al jaren naar zocht. Ik zag snel dat MBSR-training mensen met diverse gezondheidsklachten echt iets te bieden heeft, het geeft verlichting van klachten, zelfcompassie en meer kwaliteit van leven. En dat mensen via deze training veel meer voor zichzelf kunnen doen dan ze zelf voor mogelijk hielden

In 2005 heb ik het Instituut voor Mindfulness (IvM)opgericht, een opleidingsinstituut dat MSR/MBCT trainers opleidt. Verder ben ik medeoprichter van de beroepsvereniging VMBN. Na 15 jaar het IvM leiden heb ik in september 2020 het IvM overgedragen aan Maryvonne Verkerke. Als docent blijf ik aan het IvM verbonden.

Sinds 2002 ben ik als opleider verbonden aan het Institut für Achtsamkeit und Stressbewältigung IAS, en haar zusterinstituut Institute for Mindfulness Based Approaches, IMA. Voor het IAS en IMA ben ik als opleider verbonden aan MBSR-opleidingen in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Noorwegen.

Verder geef ik supervisie in MBSR en meditatiesupervisie.

Ik ervaar bij jou de enorme ervaring die je hebt met de materie. Jouw authenticiteit, de speelsheid die je in de materie brengt, gecombineerd met een no-nonsense mentaliteit is wat ik ook bij Jon Kabat-Zinn ook ervaar (via zijn manier van schrijven en YouTube opnames).

Neem contact op

  Johan Tinge
  Boslaan 8
  9449 PS Nooitgedacht

  Tel 0031 (0)592 24 36 48
  Email info@johantinge.nl
  KvK: 01164271